interactivated blog

magento & ecommerce

Gaan Progressive Web Apps het internet overheersen?

Mobiel internet verkeer groeit steeds verder. Het aantal online zoekopdrachten op tablets en smartphones heeft het aantal op computers al ver gepasseerd. Vandaag de dag draait alles om cross-platform responsiveness. De klantbeleving moet op mobiele apparaten minimaal even goed zijn als op traditionele computers. Progressive Web Apps, oftewel PWA’s zijn de uitkomst voor responsive design.

Vele bedrijven gaan over van native apps op PWA’s. We kunnen wel zeggen dat de toekomst van app’s ligt in PWA’s. PWA’s hebben alle positieve eigenschappen van native apps én zijn browser based. Ze zijn vele malen gemakkelijker te maken dan native apps en ook meer responsive.

Zijn PWA’s de toekomst van het internet? Laten we dit onderzoeken.

 

Wat is een Progressive Web App?

PWA’s geven een volledige native app ervaring op mobiel en tablets. Zoals al beschreven zijn ze gemakkelijker te maken en efficiënter dan native apps. Ze zijn zowel online, als offline te gebruiken, binnen je browser. Je hoeft ze dus niet te downloaden. Ze laden bij herhaalbezoeken automatisch en kunnen ook als icoontje op je desktop worden gezet en pushberichten sturen.

PWA’s verus Native Apps

Hoewel PWA’s vaak worden vergeleken met native apps, zijn het in werkelijkheid eerder mobiele websites. Ze geven weliswaar een in-app ervaring, maar zijn gemakkelijk te bouwen en hebben coole features. 

Wanneer je geen plannen hebt om een native app te ontwikkelen, maar wel een mobiele website wilt met de features die apps bieden, is het zeker het overwegen waard om een PWA website te bouwen. Met één website die op zowel de traditionele devices, als mobiele apparaten de perfecte klantbeleving heeft. Laten we de functionaliteiten van een PWA bekijken.

​​Belangerijkste componenten

Service worker
Dit onderdeel download en cached bestanden lokaal op het apparaat en zorgen ervoor dat alle content snel kan laden

HTTPS
HTTPS zorgt ervoor dat de verbinding veilig is

Web Manifest
Het JSON bestand zorgt ervoor dat meta informatie beschikbaar is. Dit zijn onder andere het app icoon, de naam, achtergrondkleur etc.

App Fatigue

Tegenwoordig kun je voor alles wel een app downloaden. Van shop tot horoscoop, alles is via de appstore verkrijgbaar. Deze markt lijkt echter verzadigd en steeds minder voelen consumenten de behoefte om weer een app te downloaden op hun reeds volle device. PWA’s vormen een verfrissend alternatief op native apps. Ze bieden wel de app ervaring, maar je hoeft er niet voor naar de appstore. Dit maakt ze gemakkelijk en toegankelijk.

Kenmerken van Progressive Web Apps

Vurig
PWA’s zijn vurig. Niet in de zin dat ze heet zijn, maar efficiënt; Google geeft met deze term aan dat ze snel, geïntegreerd, betrouwbaar en onderhoudend zijn.

Snel
PWA’s zijn razend snel, omdat ze op de achtergrond allerlei processen laten draaien en daardoor heel snel kunnen laden.

Geintegreerd
PWA’s zijn gebaseerd op de nieuwste webtechnieken die continu verbeteren. Daardoor hebben ze de look & feel van native apps, geintegreerd en gemakkelijk in gebruik

Betrouwbaar
Een PWA werkt altijd. Zelfs met een zwakke, of geen internet verbinding.

Onderhoudend
Door alle bovenstaande aspecten zijn PWA’s erg onderhoudend voor de gebruiker.

Mobiel design vormt de basis

In tegenstelling tot traditionele websites, worden PWA’s in de eerste plaats ontwikkeld om op de kleinste schermen te werken. De bouw gaat van klein naar groot en daardoor hoef je nooit een speciale website voor mobiel te ontwikkelen. Met de bouw van een PWA, die puur en alleen ontwikkeld wordt binnen de browser, heb je direct een website die voor alle devices geschikt is. Dit scheelt veel geld en development tijd. 

Kleiner en sneller

Doordat de PWA web-based is, nemen ze nagenoeg geen ruimte in op mobiele devices. Daarnaast zijn ze ook nog eens sneller dan native apps. Nadat ze één keer zijn geladen in de browser, slaan ze all pagina’s op en werken ze bij herhaalbezoeken veel sneller dan native apps, zonder ruimte binnen het device in te nemen, zonder internetverbinding nodig te hebben.

Doelgroeponderzoek

Er zullen echter altijd meer mensen met een internetverbinding bestaan, dan zonder. Wanneer mensen met een trage, of geen internetverbinding niet tot de doelgroep behoren, kun je overwegen om niet voor een PWA te gaan. 

Toch zijn PWA’s populair en ze zullen in de toekomst waarschijnlijk de standaard worden, in ieder geval voor de app kant van het web. Wacht daarom niet te lang met de bouw van een PWA. Het is zonde om de overstap pas te maken wanneer iedereen al over is op deze techniek.

By interactivated • on June 2, 2020

Contacteer ons
Snel contact met een van onze specialisten
THE NETHERLANDS (HQ)
Leonard Springerlaan 35, 9727 KB
Groningen (Netherlands)
+31 (0)50 711 9940
VAT: NL 852998521B01
Chamber of Commerce: 58348646
SPAIN
Calle Jabea 18, 29631,
Benalmádena Costa (Malaga)

* Vereiste velden