interactivated blog

magento & ecommerce

De voor en nadelen van Progressive Web Apps

Progressive web apps (PWA’s) werken zoals websites; ze laden als webpagina’s en hebben alle voordelen en features van reguliere webshops.Ze werken zelfs offline. Vele denken dat dit de toekomst is van apps.

Mobile UX (user experience) trends geven voorkeur aan meer dynamische beleving. Developers zoeken daarom steeds naar nieuwe manieren om de user experience te personaliseren. PWA’s lenen zich hier uitstekend voor.

PWA’s hebben ook enkele minpunten. Dus moet je nu wel of niet meegaan in de progressive web app trend? Het weten van de voor -en nadelen helpt bij uw keuze.

Voor -en nadelen van de Progressive Web Apps

Hoewel progressive web apps al veel gebruikt worden en in populariteit toenemen, gebruiken sommige bedrijven en projecten nog steeds native apps. PWA’s hebben namelijk ook nadelen. Daarom is het handig om de voor -en nadelen van PWA’s te kennen.

Voordelen PWA

Responsiveness
De meeste native apps geven het bedrijfsimago goed weer wanneer gaat om merkherkenning. Een responsive app ontwikkelen is echter niet gemakkelijk. Om deze geschikt te maken (responsive) voor alle appraten is een hele klus.

Wanneer is een app responsive? Wanneer een web app op alle mobiele apparaten dezelfde user experience en mogelijkheden van de online versie biedt noem je dit responsive. In feite is een app responsive wanneer het op alle apparaten werkt. 

Doordat een PWA via een browser werkt, is het veel gemakkelijker om responsiveness te bereiken. Developers kunnen via de browser aan de PWA werken, in plaats van verschillende platforms voor verschillende apparaten.

Verbeterde performance
Er zijn een hoop misvattingen over PWA’s, bijvoorbeeld dat ze slecht zouden presteren. Dit wordt veroorzaakt door de gedachte dat native apps speciale tools vereisen.

Echter beweegt de wereld richting browser-based software. Browsers worden sneller en sneller, aanpasbaar en divers. Daarom presteren PWA’s beter dan native apps. Ze lopen voorop in functionaliteit en betrouwbaarheid, zonder enige support nodig te hebben.

Geen installatie
Heb je ooit een website geïnstalleerd? Natuurlijk niet! Je installeert het niet, je hebt het. Waar je ook bent, type het adres in en je bent er.

Zo werken PWA’s ook. Ze zijn web -en browser based en behoeven geen installatie. Maar geen zorgen, gebruikers hoeven niet eens via een browser naar je te navigeren. Ze kunnen een PWA icon op hun mobile device hebben dat er qua look & feel exact uitziet als een native app. Denk hierbij aan bookmarking in plaats van installeren. Veel handiger.

Onafhankelijk van de App-Store
Bijna alle single native apps zijn beschikbaar via de officiële app stores. Soms is het mogelijk om een app via een ander kanaal te installeren, maar meestal gaat het via een app store. Daardoor ben je altijd afhankelijk van wat de app store van device aanbiedt.

PWA’s daarentegen zijn app-store onafhankelijk. Ze zijn niet gebonden aan de appstore die voor een specifiek apparaat werkt en elk apparaat kan een PWA downloaden. 

Specifieke platform features
Dat PWA’s via browsers werken heeft unieke voordelen. Zo hoeven er geen specifieke features per platform (verschillende operating systems en verschillende apparaten) te hoeven ontwikkeld. Hiervoor zijn vaak ook andere programmeertalen nodig. Een PWA wordt in één keer ontwikkeld en werkt op alle apparaten. Zelfs op toekomstige. Er zijn zelfs frameworks hiervoor zoals Cordova.

Push berichten
Push berichten worden standaard gebruikt in bijna alle native apps. Het zijn korte berichten, of notifications die op een apparaat verschijnen zoals ontvangen berichten, updates etc. Ze werken zoals chatberichten.

Evenals native apps hebben PWA’s de mogelijkheid om pushberichten te sturen. Gebruikers kunnen de berichten openen en gebruiken. Precies zoals in een native app.

Dit lijkt niet direct een voordeel ten opzichte van een native app. echter is het een verbetering ten opzichte van een paar jaar geleden, toen het nog niet mogelijk leek om push berichten te sturen via een PWA.

Nadelen

Sommige features zijn niet mogelijk op iOS apparaten
Één van de grootste nadelen van PWA’s is dat ze niet gebouwd zijn voor iOS apparaten. Met hun eigen sofware en hardware werken iOS apparaten niet perfect met software als PWA’s.

Natuurlijk werken de algemene functies van PWA’s prima op iOS browsers, Echter zijn features zoals push berichten en offline browsing niet met iOS apparaten. Dit zal in de toekomst vast veranderen, maar op dit moment werken PWA’s het beste voor Android gebruikers.

Dat PWA’s niet uit app stores komen en direct te downloaden zijn is een groot voordeel voor zowel de consument als het bedrijf. Echter, app stores zijn meer dan verplichte platforms waar mensen doorheen moeten. Ze zijn gebruiksvriendelijk en bevatten nuttige categorieën om doorheen te gaan.

Veel mensen komen interessante apps tegen wanneer ze in de app store rondkijken. Een PWA is op dit moment minder "spontaan" te vinden. 

Hoog accu gebruik
PWA’s worden geschreven in top-level code, welke lastiger te interpreteren is voor apparaten. Geen zorgen over de snelheid van PWA’s, want deze wordt hierdoor niet aangetast. Alleen de accu van je device gaat sneller leeg. Hoewel dit in de toekomst opgelost gaat worden, verbruiken PWA’s op dit moment meer energie dan de meeste native apps.

Geen Cross-APP Login

Mensen die veel browsen houden er niet van om veel stappen te moeten zetten. Zo haken ze bijvoorbeeld login, of inschrijfformulieren af wanneer ze hier teveel informatie in moeten vullen. Soms is deze informatie nodig om gebruik te maken van de app. Daarom maken de meeste native apps het mogelijk om gemakkelijk in te loggen via Facebook of Google. Helaas is deze cross-app login niet mogelijk op PWA’s op dit moment.

Meer voordelen dan nadelen voor Progressive Web Apps?

De lijst met argumenten om te kiezen voor een PWA is een lange. PWA’s nemen de rol van native apps over en steeds meer bedrijven kiezen hiervoor. De responsiveness van PWA’s is vele malen beter dan van native-based apps. Ze behoeven geen installatie, je hoeft er niet voor naar de app store en ze presteren in het algemeen beter.

Aan de andere kant zijn er features die nog niet beschikbaar zijn voor PWA’s op iOS en het feit dat je ze niet spontaan tegen kunt komen in de app store is ook een nadeel. Ook het hoge energieverbruik en het niet supporten van cross-app login zijn minpunten.

De kans dat deze punten in de toekomst opgelost is echter groot en PWA’s hebben meer voordelen dan nadelen. 

By interactivated • on May 11, 2020

Contacteer ons
Snel contact met een van onze specialisten
THE NETHERLANDS (HQ)
Leonard Springerlaan 35, 9727 KB
Groningen (Netherlands)
+31 (0)50 711 9940
VAT: NL 852998521B01
Chamber of Commerce: 58348646
SPAIN
Calle Jabea 18, 29631,
Benalmádena Costa (Malaga)

* Vereiste velden