interactivated blog

magento & ecommerce

De Voordelen van een Interactief Prototype en Wanneer Je Er Één Nodig Hebt

Softwareontwikkeling vindt plaats via verschillende fases. Velen zien de ontwikkelingsfase zelf als de meest belangrijke. Echter, slechte planning of design werkzaamheden kunnen een project omver gooien zodra het de ontwikkelingsfases bereikt.

Prototypes vormen een belangrijk onderdeel van het ontwerpproces. Het is een manier voor ontwikkelaars om klanten een glimp te geven van hoe software in werking er uit zal komen te zien. Een Interactief prototype brengt veel voordelen. Laten we kijken naar wat een prototype eigenlijk is, voordat we naar deze voordelen kijken.

Wat is een Interactief Prototype?

Een prototype kan verschillende dingen betekenen voor verschillende mensen. In het algemeen is een prototype een simulatie van hoe een stukje software zal werken nadat het ontwikkeld is. Het doel is om problemen met het design er uit te filteren zodat het ontwikkelingsproces voortgezet kan worden zonder problemen. Zij zorgen voor vroege identificatie van zaken met betrekking tot de usability. Verder biedt een prototype de klanten een tastbaar beeld van hoe het product, waar ze voor betalen, er uiteindelijk zal komen te zien.

Waar een prototype uit opgemaakt is, hangt af van de aard van het project. Een prototype moet op zijn minst bestaan uit een storyboard dat laat zien hoe een gebruiker zou navigeren door een stukje software. Velen noemen dit “papieren prototypen”.

Interactieve prototypes bevatten een extra laag complexiteit. Deze laten de software zien in haar absolute beginstaat. Het interactieve prototype zal geen van de bedoelde functionaliteiten van de software bevatten. Integendeel, het zal de algemene ontwikkelstructuur bevatten en klanten helpen in te zien hoe de software op een algemeen niveau zal functioneren.

De ontwikkelaar van een mobiele app kan bijvoorbeeld een interactief prototype creëren. Het zal de klant waarschijnlijk laten navigeren door de app via een smartphone. De app zal niet in bruikbare staat zijn, maar het prototype zal simuleren hoe een app gebruiker de app daadwerkelijk zou gebruiken.

De Voordelen

Software development takes place over several stages.

Interactieve prototypes bieden diverse voordelen ten opzichte van papieren prototypes. Laten we kijken naar enkele voordelen.

Interactiviteit

De geboden interactiviteit van dergelijke prototypes is een voordeel op zich. Gebruikers kunnen zien hoe de softwareomgeving op een algemeen niveau opereert, en ze kunnen problemen die ze tegenkomen direct aankaarten. Interactiviteit levert ook voordelen op voor de ontwikkelaars. Kijken hoe de gebruiker of klant interactie heeft met het prototype biedt hints ten opzichte van de usability. Ontwikkelaars kunnen deze informatie meenemen en problemen uitsluiten voor het werk aan de ontwikkeling serieus begint te worden.

Tonen van de Flow van het Navigeren

Een enorm nadeel van papieren prototypes is dat ze van de klant eisen dat ze visualiseren hoe software zal werken. Alles wat de ontwikkelaar kan doen is werken via het design. Dit kan tot veel vragen leiden. Interactieve prototypes verhelpen dit probleem in één klap. Zij bieden klanten de mogelijkheid om de volledige flow van de software te ervaren. Zij kunnen naar wils navigeren en dus meer gedetailleerde feedback leveren. Deze feedback zal zijn omgeven door de context van een werkomgeving.

Verlagen van de Ontwikkelingstijd

Interactieve prototypes moeten ontwikkelaars helpen om problemen op tijd te vinden. Er van uit gaande dat het prototype van voldoende kwaliteit is, zal het een behoorlijke hoeveelheid tijd in het ontwikkelingsproces besparen. Het vroeg herstellen van problemen is veel gewenster dan er later tegen aanlopen, wanneer er veel code in overweging genomen moet worden bij het herstellen van bugs.

Flexibiliteit

Software development takes place over several stages.

Een ontwikkelaar kan er voor kiezen om diverse interactieve prototypes over te brengen gedurende de ontwikkelingsfase. De ontwikkelaar kan een klant bijvoorbeeld voorzien van een interactief prototype voor iedere sectie van een app of software. Dit laat de klant de tot dusver gemaakte progressie zien, en creëert een kader waarin de ontwikkelaar kan toewerken naar een laatste prototype. Natuurlijk kunnen ontwikkelaars er ook voor kiezen om een volledig prototype te ontwikkelen. Het belangrijkste is dat er keuze is.

Minder Ingewikkeldheid

Hoe minder interactief het prototype, hoe meer tijd de ontwikkelaar moet besteden aan het uitleggen van de functionaliteit aan de klant. Als de klant het prototype niet in actie kan zien, moet een ontwikkelaar documentatie aanleveren om uit te leggen wat er gebeurt tijdens iedere fase van het prototype. Dit kost meer van de kostbare tijd van de ontwikkelaar. Tevens zullen veel klanten vallen over het idee dat ze diverse pagina’s aan documentatie moeten lezen, terwijl ze refereren aan een aantal papieren prototypes. Interactieve prototypes maken dingen eenvoudiger voor klanten. Dit laat projecten soepeler lopen.

Referentiemiddelen

Naarmate het project vordert, zullen ontwikkelaars vaak naar het prototype refereren om te garanderen dat zij op de juiste weg zijn. Het is veel gemakkelijker om dit te doen met een interactief prototype dan met een papieren prototype. Interactiviteit laat de bedoelde acties voor knoppen, widgets en meer zien. Een ontwikkelaar kan directe antwoorden krijgen op vragen, in plaats van blijven zoeken tussen lijsten met specificaties om te vinden wat ze zoeken.

Enhancing Uptake

Bepalende belanghebbenden willen progressie in een project zien. Als ze niet zien dat iets geproduceerd wordt, kunnen ze geloof beginnen te verliezen. Dit kan zelfs zijn in het geval dat het werk eigenlijk vooruit gaat. Een interactief prototype biedt een vroege weergave van wat de software uiteindelijk wordt. Je mag de importantie hiervan niet onderschatten met het oog op het in stand houden van de interesses van belanghebbenden. Interactieve prototypes fungeren als tastbare resultaten van het werk. Vanuit daar kunnen ontwikkelaars en belanghebbenden hun volgende zetten bepalen.

Wanneer Heb Je Interactieve Prototypes Nodig?

Software development takes place over several stages.

Het is verleidend om te zeggen dat de ontwikkelingsprojecten van alle software, websites en mobiele apps interactieve prototypes dienen te gebruiken. Dat is echter niet het geval. De meest eenvoudige projecten kunnen meer tijd in beslag nemen als de ontwikkelaars volledig interactieve prototypes creëren. Een website met vijf pagina’s heeft bijvoorbeeld weinig navigatie nodig. Klanten en ontwikkelaars kunnen eenvoudig visualiseren hoe ze zullen functioneren. Dit maakt papieren prototypes de betere optie.

Interactieve prototypes worden waardevoller zodra een project complexer wordt. Een website of app die submenu’s onder hoofdmenu items heeft, bijvoorbeeld, zal profiteren van interactieve prototypes. Hetzelfde geldt voor de meeste software of iets waarvan de klant het graag commercieel uitbrengt.

De eenvoudige vuistregel is dat interactieve prototypes hun waarde laten zien als de bedoelde software veel bewegende delen heeft.

Een Laatste Woord

Een interactief prototype kan veel tijd besparen indien gebruikt onder de juiste omstandigheden. Zij helpen ontwikkelaars bij het beter begrijpen van een project en het identificeren van problemen met het design in een vroeg stadium. Verder kunnen ze helpen met het winnen van vertrouwen onder klanten doordat ze een tastbaar beeld bieden van wat de software uiteindelijk zal bieden.

;

Reactie plaatsen
  • *Verplichte velden

By interactivated • on August 8, 2017

Contacteer ons
Snel contact met een van onze specialisten
Interactivated Ecommerce Netherlands
Herestraat 106,
9711 LM Groningen
Nederland
Postbus 5171
9700 GD Groningen
Nederland
+31(0)50 711 9940
KVK: 58348646
BTW: NL 852998521B01

* Vereiste velden