interactivated blog

magento & ecommerce

Magento Uitbreidingen – Hoeveel is Te Veel

Als je eigenaar bent van een Magento Webshop, gebruik je waarschijnlijk op zijn minst één uitbreidingsmodule om de functionaliteit van jouw webshop te vergroten. Uitbreidingen zijn een uitstekende manier om snel eigenschappen aan de webshop toe te voegen. Het bespaart je het gedoe om deze functies zelf te ontwikkelen of om er een ontwikkelaar voor in te moeten huren.

Het is aannemelijk dat de reeds grote hoeveelheid aan beschikbare uitbreidingen in de Magento Marketplace alleen nog maar gaat groeien, dus voor iedere functionaliteit die je toe zou willen voegen aan jouw shop is er waarschijnlijk een uitbreiding die dat voor je kan implementeren.

Dit kan ertoe leiden dat eigenaars van een Magento webshop helemaal los gaan op de uitbreidingen en voor iedere kleinigheid een module installeren. Je zou denken dat hun webshop fantastisch is met zoveel functionaliteit, maar het hebben van zoveel uitbreidingsmodules kan ook tot problemen leiden. Op een bepaald moment moet je je afvragen: Hoeveel uitbreidingen is te veel?

We komen misschien in de verleiding om te zeggen dat 2 of 3 uitbreidingen prima is en dat 20 teveel is. Het is echter niet zo eenvoudig. Als je slechts 2 modules installeert, maar de 2 modules hebben een compatibiliteitsprobleem dat ervoor zorgt dat jouw website langzaam wordt, dan is 2 al te veel.

Aangezien dit een gevoelig probleem is zonder éénduidig antwoord, zullen we wat tips en criteria geven die je hopelijk in staat stellen om jouw uitbreidingen zorgvuldig te kiezen en te weten wanneer je jouw limiet hebt bereikt.

1. Controleer Nog een Keer of Je de Uitbreiding Echt Nodig Hebt

Soms, als ze een nieuwe functionaliteit aan hun webshop willen toevoegen, neigen mensen er automatisch naar om te gaan zoeken naar een uitbreiding die deze functionaliteit voor hen implementeert. Er zijn echter twee kanttekeningen. Ten eerste, de basisversie van Magento kan een setting hebben die de functionaliteit, waar de eigenaar naar op zoek is, al beschikbaar stelt. Ten tweede implementeert de uitbreiding waarschijnlijk meer dan dat de eigenaar wilde.

Vanilla (de kale/zoals deze geleverd wordt) Magento bezit al vele functionaliteiten, dus het kan zomaar zijn dat de functionaliteit die je zoekt daar al bij zit. Maar in plaats van wat tijd te investeren in wat uitzoekwerk gaan mensen liever gelijk voor een uitbreiding, zeker als die gratis is.

Hiermee vinden ze mogelijk een uitbreiding die in de buurt komt van wat ze zoeken maar ook onnodige functionaliteiten bevat. Het is gratis, dus dat interesseert ze niet echt. Hoewel ze wellicht de server onnodigmeer belasten, wat de website traag maakt.

2. Review Nieuwe Code voordat Je deze Installeert

We begrijpen dat je geen programmeur bent. Dit kan je echter ook aan een ontwikkelaar vragen. De eerste tip is om de nieuwe modules niet d.m.v. de Magento Marketplace, maar handmatig te installeren. We snappen dat 1-klik installaties veel handiger zijn, maar een handmatige installatie die je in staat stelt om de code vooraf te inspecteren leidt op de lange termijn tot een beter gestroomlijnde en snellere webshop. Dus laten we kijken naar een aantal aanwijzingen waar je naar op zoek moet als je de code inspecteert.

If you own a Magento web store, you're probably using at least one module to extend your store's functionality.

De Uitbreiding is Versleuteld (Encrypted)

In dit geval kun je de code niet eens inspecteren. Sommige uitbreidingen zijn versleuteld omdat de ontwikkelaar zijn code wil beschermen. Aangezien de code nu in een black box zit, is het niet mogelijk om enige code review te produceren.

Maar dat is niet alles. In veel gevallen implementeert een uitbreiding slechts een gedeelte van de, door de gebruiker, gewenste functionaliteit. Als de module versleuteld is kun je deze functionaliteit niet uitbreiden of enige andere vorm van code-optimalisatie uitvoeren.

De Uitbreiding Wijzigt Magento Basis Functionaliteit

Als de uitbreiding die je wilt installeren één of meerdere files in de volgende folders wijzigt:
-    app/code/core
-    app/code/local/Mage
-    app/code/community/Mage

dan, als een algemene regel, kun je deze waarschijnlijk beter niet installeren. Het kan niets zijn, maar deze folders bevatten de basis functionaliteit van Magento, dus iedere wijziging hierin zal de basisfunctionaliteit van jouw webshop beïnvloeden, wat, later, voor wat hoofdpijn kan gaan zorgen.

De Uitbreiding Overschrijft Basis Modules

Normaal gesproken zou een uitbreiding geen basis modules moeten overschrijven als dat niet strikt noodzakelijk is. Alhoewel dit geen reden is om de uitbreiding gelijk af te wijzen, moet je er wel aandacht aan besteden.

Sommige van de meest herschreven modules zijn: checkout/cart, sales/order, sales/quote, catalog/product en checkout/type_onepage. Dus kijk uit naar herschreven code m.b.t. deze modules en verzeker je ervan dat dit gerechtvaardigd is.

Een andere verdachte aanwijzing is als een uitbreiding een module wijzigt die ogenschijnlijk niets te maken heeft met de te implementeren functionaliteit.

Slechte Programmeerpraktijken

Dit is geen bepalende factor, maar het is altijd verstandig om code te installeren die volgens “best practices” is gebouwd en goed gedocumenteerd is.

De Ontwikkelaar heeft een slechte reputatie

Controleer, indien mogelijk, de reviews van de andere uitbreidingsmodules van dezelfde ontwikkelaar. Vertrouw niet alleen op de scores maar kijk ook naar hoe de ontwikkelaar reageert op problemen. Soms heeft een module een lage beoordeling maar als je de klachten van de gebruikers bekijkt, zie je dat de ontwikkelaar snel reageerde en het probleem heeft opgelost.

Normaal, als je een probleem in de code vindt, kun je, of de ontwikkelaar inlichten en hopen dat hij de noodzakelijke wijzigingen aanbrengt, of je past de code zelf aan, of je gaat op zoek naar een andere uitbreiding met dezelfde functionaliteit.

3. Controleer Conflicten tussen Uitbreidingen

Hoe meer uitbreidingen je installeert, hoe waarschijnlijker het is dat twee of meer een conflict hebben met elkaar. Dat weerhoudt op zijn minst één uitbreiding ervan om naar behoren te functioneren. Voorkomen is beter dan genezen: Merk de conflicten op voordat ze optreden.

Conflicten worden meestal veroorzaakt door uitbreidingen die dezelfde basismodule aanpassen. Zelfs al ben je geen software-expert, kun je nog steeds de volgende vuistregel hanteren: als twee uitbreidingen dezelfde of gelijksoortige functionaliteit leveren, zou je er maar één moeten installeren.

Er zijn ook een aantal modules ontworpen om conflicten tussen modules op te sporen, zoals Firegento en Magento Extension Conflict.

Als je een conflict ontdekt tussen twee modules, neem dan contact op met de ontwikkelaars. Ze kunnen mogelijk wat wijzigingen aanbrengen die de modules wel compatible maken of je instrueren hoe je dit zelf kunt doen. Als dit niet mogelijk is, zal je moeten kiezen voor de meest belangrijke uitbreiding en de andere moeten negeren.

If you own a Magento web store, you're probably using at least one module to extend your store's functionality.

4. Review alle eerder geïnstalleerde uitbreidingen

Het heeft niet zoveel zin om bovengenoemde stappen uit te voeren als je al een heel aantal uitbreidingen geïnstalleerd hebt. Herhaal bovengenoemde stappen voor iedere module die je geïnstalleerd hebt. Er is een redelijke kans dat je zelfs modules zult verwijderen als je merkt dat je deze nog nooit gebruikt hebt.

5. Reserveer Tijd en Budget voor Upgrades

Als een nieuwe versie van Magento uitgebracht wordt, kan het zijn dat deze niet meer compatibel is met sommige uitbreidingen die je geïnstalleerd hebt. Ontwikkelaars brengen misschien updates uit, maar dat kan enige tijd duren. Het is zelfs mogelijk dat je een update vergoeding moet betalen, afhankelijk van de uitbreiding.

Als ontwikkelaars geen support meer leveren, moet je de code zelf inspecteren en onderhouden om ervoor te zorgen dat deze goed blijft werken. Onthoudt dat hoe meer uitbreidingen je geïnstalleerd hebt, hoe meer tijd dit zal kosten. Voor iedere nieuwe Magento upgrade moet je deze tijd dus al gereserveerd hebben.

By interactivated • on December 21, 2017

Contacteer ons
Snel contact met een van onze specialisten
THE NETHERLANDS (HQ)
Herestraat 106, 9711LM,
Groningen (Netherlands)
+31 (0)50 711 9940
VAT: NL 852998521B01
Chamber of Commerce: 58348646
UKRAINE
Kostomarivs'ka 13
61002, Kharkiv
SPAIN
Calle Jabea 18, 29631,
Benalmádena Costa (Malaga)

* Vereiste velden