interactivated blog

magento & ecommerce

Online Shop Dilemma: WordPress of Magento?

Het is een begrijpelijke situatie. Je hebt besloten dat je een online shop wil openen, dus die vraag is er niet meer. Maar nu moet je beslissen: op welk platform bouw ik het fundament van mijn bedrijf? Wordt het WordPress of Magento?

Het is het waard om hier even de tijd voor te nemen. Het is nl. niet iets wat je later nog makkelijk kunt wijzigen. Maar wees gerust: als je de factoren die we in dit artikel belichten in overweging neemt, zal je een weloverwogen besluit kunnen nemen waarvan je later geen spijt krijgt.

De overeenkomsten

De reden waarom het zo moeilijk is om te kiezen tussen WordPress en Magento, is, dat ze zoveel gemeen hebben. Ze zijn beide erg populaire open source Content Management Systemen (CMS) met een zeer grote online-support community. Ze hebben beide een zeer hoge aanpassingsgraad door het gebruik van grote verzamelingen thema’s en uitbreidingen, en het zijn beide SEO-vriendelijke platformen.

Hoewel ze in het algemeen erg op elkaar lijken, eindigen de overeenkomsten hier wel. Een wat grondigere analyse laat zien dat ze, in feite, heel verschillend zijn. Laten we eerst eens snel kijken naar beide afzonderlijk, voordat we een paar conclusies trekken.

WordPress en Magento in een Notendop

WordPress

Wat betreft populariteit is WordPress duidelijk de winnaar. Sinds Mei 2017 is dit open source blog platform de drijvende kracht achter 27 procent van alle websites op het internet.

Zoals we net zeiden, WordPress is voornamelijk ontstaan voor blogdoeleinden. Het is erg gebruikersvriendelijk en het verslaat Magento op gebied van aanpassingsopties, met een groot aantal beschikbare thema’s en plugins. Het is aantoonbaar ook SEO-vriendelijker dan Magento, hoewel je de SEO van Magento ook kan verbeteren, wat alleen wat werk kost.

Sommige beschikbare plugins bieden basis webshop functionaliteit, waarvan WooCommerce de meest opvallende is. We zullen WooCommerce niet in detail behandelen, aangezien dat buiten de scope van dit artikel valt, maar het is de eCommerce oplossing die we aanbevelen als je besluit om voor WordPress te kiezen, en die, qua functionaliteit, het meest in de buurt komt van Magento.

Magento

Magento is ook een zeer populair open source platform, maar niet zo populair als WordPress. Dit is waarschijnlijk omdat de leercurve steiler is, waardoor het meer geschikt is voor softwareontwikkelaars of mensen met enige ervaring op het gebied van webdevelopment. Echter, in tegenstelling tot WordPress, is Magento speciaal ontwikkeld om te gebruiken in eCommerce websites.

Er is één ding dat je moet weten, en dat is dat Magento leverbaar is in twee smaken: De Open Source editie (de voormalige Community editie) en de Commerce editie (de voormalige Enterprise editie). De eerste is gratis en de tweede is de betaalde, premiumversie. Met de Enterprise versie betaal je een aanzienlijk bedrag per jaar, maar je hebt dan wel de volledige support van het Magento team, alsook toegang tot enkele exclusieve security functionaliteit en productextensies. Dat betekent dat, zelfs als je kiest voor Magento, je ook nog moet kiezen tussen de twee versies.


WordPress versus Magento voor een Online Bedrijf

WordPress

WordPress is ontwikkeld voor blogging, hier blinkt het dus echt in uit. Dit maakt het meer geschikt voor content management dan Magento, die beperkter is op dit gebied.

Aan de andere kant, integreert WordPress niet zo makkelijk met verschillende leverings- betaalopties. Het is waar dat sommige beschikbaar zijn via plugins, maar ze zijn niet zo compleet en naadloos als dat ze dat zijn bij Magento.

Dus als je doel is om iets dergelijks als een marktplaats met meerdere leveranciers aan te bieden, dan is WordPress niet voor jou. Als je, aan de andere kant, digitale producten of diensten verkoopt met weinig tot geen fysieke verkoop, dan is WordPress een goede optie.

Magento

Hoewel het waar is dat Magento ontmoedigend kan zijn voor beginners, zou je je er niet door moeten laten afschrikken, als dat is wat je wilt. Probeer niet een keuze te maken op basis van complexiteit.

Als je ervaring hebt met WordPress, zal ontwikkelen met Magento in het begin moeilijk lijken, maar het herkennen van de gemeenschappelijke punten van de twee platformen en het leggen van de onderlinge relaties zullen je vooruithelpen. Er zijn ook verschillende handleidingen te vinden die je daarbij kunnen helpen.

Als je begint met Magento dan zal je zien dat het perfect ontworpen is voor ondersteuning van meerdere leverings- en betalingsopties, en zelfs jouw webshop kan integreren met een POS systeem. Voor een online bedrijf dat fysieke producten verkoopt is Magento dus het aanbevolen platform. Een vuistregel die je soms hoort is dat je voor Magento moet kiezen als je meer dan 500 verschillende producten gaat verkopen.

Magento verslaat een WordPress site ook op het gebied van security. Niet alleen omdat je speciale security patches krijgt, maar omdat een volledig geïntegreerd systeem per definitie veiliger is dan een systeem dat gebruik maakt van plugins, zoals dat het geval is bij WordPress.

Je zou je af kunnen vragen of je voor de Open Source of de Commerce versie zou moeten gaan. Houdt rekening met de omvang van uw bedrijf en het beschikbare budget, en of je bereid bent om te betalen voor extra functionaliteit, support en managed cloud hosting. Uiteindelijk is het jouw besluit, maar hou er rekening mee dat, hoewel de prijs van Magento Commerce wat hoog lijkt, je echt waar voor je geld krijgt.

Dus, alles bij elkaar genomen, voor welke oplossing moet je kiezen?

Je zou voor WordPress moeten gaan als:

  • Jouw website is op content of marketing gebaseerd
  • Je verkoopt digitale producten of diensten
  • Je hebt een kleine fysieke productcatalogus (minder dan 500 producten)

Je zou voor Magento Open Source moeten gaan als:

  • Je een catalogus hebt van meer dan 500 producten
  • Je een klein tot middelgroot bedrijf hebt
  • Je verschillende betaal- en leveringsopties wil aanbieden
  • Je liever iets van het gebruikersgemak inlevert voor een betere security

Tenslotte, kies voor Magento Commerce als:

  • Je een groot bedrijf hebt
  • Je het niet erg vindt om te betalen voor extra security- en productfunctionaliteiten alsook voor volledige support

Waarom niet de twee combineren?

Het zou toch fantastisch zijn als we de eCommerce functionaliteit van Magento zouden kunnen combineren met de blogcapaciteiten van WordPress? Nou, dat is eigenlijk ook mogelijk. Er is een geweldige uitbreidingsmodule voor Magento, ontwikkeld door FishPig, genaamd Magento WordPress Integration.

Deze uitbreiding laat WordPress volledig opgaan in Magento, tot zover dat je zelfs WordPress plugins kunt gebruiken. Het laat je ook WordPress blog pages koppelen aan je producten.

Het antwoord

Hopelijk hebben we laten zien dat het beide fantastische platformen zijn, ieder op zijn eigen manier. Op de vraag die we in het begin stelde is geen éénduidig antwoord te geven, maar er is een antwoord, gebaseerd op jouw behoefte. Oordeel en denk na over wat je uit jouw bedrijf wil halen en hoe je de groei voor je ziet. Dan ben je in staat om een beslissing te nemen en verder te gaan zonder nog ooit terug te kijken.

By interactivated • on December 10, 2017

Contacteer ons
Snel contact met een van onze specialisten
THE NETHERLANDS (HQ)
Herestraat 106, 9711LM,
Groningen (Netherlands)
+31 (0)50 711 9940
VAT: NL 852998521B01
Chamber of Commerce: 58348646
UKRAINE
Kostomarivs'ka 13
61002, Kharkiv
SPAIN
Calle Jabea 18, 29631,
Benalmádena Costa (Malaga)

* Vereiste velden