interactivated blog

magento & ecommerce

OpenLiteSpeed versus NGINX

OpenLiteSpeed vs NGINX
Hoewel we over NGINX niets dan lof kunnen uitpreken, moest ook de meest poplulaire webserver wel een keer concurrentie krijgen. En dat gebeurde met de introductie van OpenLiteSpeed.

Het is een populaire nieuwe webserver die beweert veel betere prestaties te bieden dan de typische gebruikelijke opties. Waar springt de nieuwe OpenLiteSpeed dan uit boven de oude vertrouwde NGINX? Lees verder.

Web Server Basics 
Voordat we verder ingaan op deze twee webservers behandelen we eerst de basisprincipes van de webserver. Een webserver is een klein stukje software dat op uw bestaande server wordt geïnstalleerd en het handelt alle HTTP-aanvragen af. 

De NGINX historie
NGINX had zijn release in 2004  en is een webserver met uitstekende prestaties en is zeer betrouwbaar. Miljoenen sites maken gebruik van NGINX en het is nog steeds erg populair. De gratis open source versie heet NGINX en is de meest gebruikte versie. Ook is er een enterprise versie, genaamd NGINX Plus, welke nog veel meer functies heeft. Deze laatst genoemde is uiteraard een betaalde versie.

De LiteSpeed historie
Om meer te weten te komen over LiteSpeed gaan we terug naar 2003, een jaar voordat NGINX werd uitgebracht. Inderdaad, LiteSpeed is ouder dan zijn belangrijkste concurrent. Echter kan LiteSpeed Apache, een andere extreem populaire webserver, vervangen, doordat deze ook .htaccess bestanden kan lezen en laden.

Hoe kan het dan dat NGINX populairder werd dan LiteSpeed? Het heeft allemaal te maken met het feit dat LiteSpeed betaald is. Dit heeft deze sofware op de 4e plaats in de markt gebracht ipv op een toppositie.

Onlangs is echter OpenLiteSpeed uitgebracht. De gratis, open source versie van LiteSpeed.  Is de gratis versie beperkter in functionaliteiten? Ja dat is zo en we zullen uitzoeken hoe deze beperkingen zich verhouden tot de open source concurrenten zoals LiteSpeed.

De test
De beste manier om erachter te komen welke server de beste keuze is, is door het uitvoeren van burst-tests. Hierbij worden 10.000 aanvragen met 100 gelijktijdige gebruikers gesimuleerd op beide webservers. De test bestaat uit drie “fasen”. Eerst wordt elke webserver tegen een klein statisch bestand geplaatst. Vervolgens wordt het getest met een standaard PHP-script en ten slotte worden hun WordPress-prestaties geëvalueerd. Aangezien caching erg belangrijk is bij WordPress, hebben beide servers een passende caching oplossing nodig.

Klein static bestand (Ongeveer 4KB)
Met kleine statische bestanden kun je perfect de responstijd van een server meten, omdat ze geen verwerking vereisen. Dus hoe hebben de webservers het gedaan? Vergeleken met Apache, scoorde NGINX ongeveer 26,000, terwijl Apache 12,400 aanvragen per seconde haalde. 

Dat gezegd hebbende, heeft Open LiteSpeed de 40,000 aanvragen bereikt, wat een absolute overwinning is in dit deel van de test. OpenLiteSpeed heeft een veel betere responstijd dan NGINX.

Basic PHP Script
De beste manier om PHP-servercommunicatie met succes te isoleren van PHP-verwerking, is een PHP-app benchmarken. Met andere woorden, deze test laat zien hoe efficient de server communiceert met de PHP machine.

De app, “Hallo Wereld”, die in deze test werd gebruikt, is in geen enkel opzicht hetzelfde als real-life condities. Nogmaals, OpenLiteSpeed is met meer dan twee keer zoveel aanvragen per seconde, zonder twijfel de overwinnaar hier.

WordPress en cache
Het testen van OpenLiteSpeed tegen WordPress is misschien wel de meest nauwkeurige test van hoe een webserver presteert in de echte omgeving. Natuurlijk is WordPress een behoorlijk zware PHP-app en daarom heeft de server goede caching nodig.

Het is belangrijk om te vermelden dat elk van de servers was gekoppeld aan een bijpassende caching optie. FastCGI Cache werd gebruikt bij NGINX, terwijl OpenLiteSpeed gekoppeld werd aan LSCache. Apache werd tegen W3 Total cache geplaatst, maar presteerde enorm ondermaats.

OpenLiteSpeed behaalde, net als bij de vorige twee, een regelrechte overwinning. NGINX werd verslagen met meer dan 10.000 verzoeken per seconde. De conclusie is dus dat OpenLiteSpeed het duidelijk beter doet met zware PHP-apps.

Testconclusies
Het is duidelijk dat OpenLiteSpeed veel beter presteert dan NGINX en Apache. Wat we wel in gedachten moeten houden is dat LiteSpeed weliswaar een jaar eerder released werd dan NGINX, maar dat LiteSpeed voor lange tijd een betaalde service was. In de tussentijd zijn mensen gewend geraakt aan NGINX en het zal OpenLiteSpeed een tijdje kosten om de troon van de categorie gratis webservers te bestijgen.

Andere features
Hoewel benchmarking een essentiële rol speelt in het vergelijken van webservers, zijn er ook nog andere features waarop je moet letten voordat je bepaalt. Het is overduidelijk dat OpenLiteSpeed NGINX overtreft in het aantal requests per seconden, maar de webserver kan al dan niet tekortschieten op het gebied van beveiliging en kosteneffectiviteit. Lees hier meer over.

Beveiliging
Veiligheid is één van de meest belangrijke factoren zijn om rekening mee te houden wanneer je ook maar iets van internet gebruikt. Malware, adware en zelfs ransomware zijn absoluut reële bedreigingen en kunnen je website in de maak, ruïneren. Dit is waarom zowel NGINX en Apache de regels van ModSecurity ondersteunen. Geen zorgen, OpenLiteSpeed ondersteunt ze ook, maar dan zonder prestatieverlies. Dat is voornamelijk te danken aan de efficiënte implementatie van OpenLightSpeed. Bovendien wordt OpenLiteSpeed geleverd met functies die WordPress beschermen tegen brute aanvallen en heeft het reCAPCHA ondersteuning evenals tal van anti-DDoS-maatregelen. Dus, hoe verhoudt OpenLiteSpeed zich tot NGINX als het gaat om beveiliging? Ook op dit gebied blijft het de beste webserver.

Beste keus
NGINX is een gratis, open-source webserver die al meer dan tien jaar aan de top staat binnen zijn categorie. Hoewel LiteSpeed nog langer bestaat, is deze altijd minder gebruikt, omdat het niet gratis was. Met de komst van OpenLiteSpeed wordt het mogelijk om te kiezen voor het veruit best presterende open source platform dat ook nog eens gemakkelijk geupgrade kan worden.

De enterprise versie van LiteSpeed werkt prettig en prijzen worden bepaald aan de hand van de servergrootte. Dit brengt concurrerende prijzen, functionaliteiten, flexibiliteit en vele andere voordelen. De NGINX Plus versie bestaat ook, maar presteert bij lange na niet zo goed als LiteSpeed.

Conclusie
OpenLiteSpeed is momenteel overduidelijk superieur aan NGINX. In de uitgevoerde benchmarks scoorde de eerstgenoemde veel hoger dan de laatstgenoemde in kleine static files, basic PHP en zware PHP app tests. Je hoeft niet lang na te denken wel de beste keus is.

OpenLiteSpeed en NGINX blijven nog steeds bovenin de rangorde van webservers staan Ze presteren beide briljant en hoewel OpenLiteSpeed geavanceerder is, blijven vele trouw aan NGINX. Deze is op zichelf ook al een geweldige keuze. Dat gezegd hebbende zou het ons niet verbazen als NGINX in de nabije toekomst, een geavanceerdere versie zal introduceren. Dat is dan ook het enige waar OpenLiteSpeed zich zorgen om zou moeten maken op dit moment.

 

 

By interactivated • on January 21, 2020

Contacteer ons
Snel contact met een van onze specialisten
THE NETHERLANDS (HQ)
Herestraat 106, 9711LM,
Groningen (Netherlands)
+31 (0)50 711 9940
VAT: NL 852998521B01
Chamber of Commerce: 58348646
UKRAINE
Kostomarivs'ka 13
61002, Kharkiv
SPAIN
Calle Jabea 18, 29631,
Benalmádena Costa (Malaga)

* Vereiste velden