interactivated blog

magento & ecommerce

Magento 1 End of Life – Niet voor 2020

Tijdens de Meet Magento Prague 2017 maakte Magento bekend dat de support voor Magento 1 per 17 November 2018 zou stoppen. De nabijheid van deze datum zorgde voor veel opschudding in de community, aangezien niet alle website eigenaren klaar waren om te upgraden naar Magento 2.

Gelukkig besloot Magento vrij snel daarna om het bericht in te trekken, met te zeggen dat ze hun klanten nooit zomaar in de steek zouden laten. Daarom werd het bericht vervangen door een 18 maanden kennisgeving, waardoor Magento gebruikers genoeg tijd hebben om naar de laatste versie van Magento te migreren zodra de support zou wijzigen.

Dit was, zachtjes gezegd, een grote opluchting voor de ondernemers die Magento hebben gekozen om hun website te bouwen. Magento End Of Life (EOL) zou vele webshopeigenaren met verouderde software laten zitten met een grote impact op hun business.

Hoe beïnvloed Magento 1 EOL webshopeigenaren?

Het is overduidelijk dat Magento 2 beter is dan zijn voorganger. Het zit vol nieuwe functionaliteiten die een hoop bieden voor e-commerce websitebouwers. De upgrade is echter nog steeds niet beschikbaar voor iedereen.

Dit geldt voornamelijk voor eigenaren van kleine webshops die het zich nog niet kunnen veroorloven om te migreren naar Magento 2, aangezien het een behoorlijke aanslag op beschikbare middelen kan zijn. Veel webshopeigenaren weigerde, om één of andere reden,steevast om een upgrade uit te voeren.

Echter, Magento 1 EOL zou slecht nieuws zijn voor velen die behoorlijk geïnvesteerd hebben om hun webshop in Magento 1 te bouwen. Het kost tijd, middelen en geld om te migreren naar de nieuwe versie.

Dit zou niet zo’n probleem zijn als de webshops genoeg technische expertise in huis hebben om deze migratie uit te voeren. Helaas hebben velen dat niet, zodat het einde van support op Magento 1, in het slechtste geval, het einde van hun business zou kunnen betekenen, of op zijn minst de mogelijkheid om te groeien ernstig zou belemmeren.

Tenslotte zou het, door de vele wijzigingen in Magento 2, nog wel eens een uitdaging kunnen zijn om je de software eigen te maken. Vele webshopeigenaren hebben genoeg zaken aan hun hoofd en zouden bij zo’n wijziging dus businesskansen moeten laten liggen om Magento onder de knie te krijgen.

De meesten zijn er simpelweg nog niet klaar voor. Ze hebben er de tijd en/of de middelen niet voor. Ook al is dit, op de lange termijn, de verstandigste zet.

Magento 1 support verlenging

Magento Inc. realiseerde zich dat webshopeigenaren meer tijd nodig hadden om naar de nieuwe versie te migreren en besloot de support voor Magento 1 te verlengen tot Juni 2020. Dit is goed nieuws voor de ondernemers, omdat ze nu genoeg tijd hebben om om te schakelen naar de nieuwe versie.

Als het om Magento Commerce 1 gaat (voorheen Enterprise Edition), zullen de webshops, tot 2020, zowel de beveiligingsupdates als de kwaliteitsverbeteringen blijven ontvangen. Er zijn twee versies die in aanmerking komen voor deze support: 1.13 en 1.14.

Als je een lopend abonnement of licentie hebt, blijft Magento je alle support leveren die je nodig hebt om jouw webshop in de lucht te houden, totdat je klaar bent om te migreren.

Versies 1.09, 1.10, 1.11 en 1.12 worden beschouwd als verouderde versies en ontvangen geen bug fixes en kwaliteitsverbeteringen meer. Het enige dat Magento deze versies nog biedt, zijn de beveiligingsupdates.

Hetzelfde geldt voor Magento Open Source (Community Edition). Bug fixes worden niet meer geleverd, maar de beveiligingsupdates blijven tot EOL beschikbaar. Dit geldt voor Community Edition versie 1.5, 1.6, 1.7, 1.8 en 1.9.

Hou er rekening mee dat modules, geleverd door derden, niet onder deze support vallen. Hieronder vallen ook de aanpassingen en security en compliance.

Wat betekent dit voor webshopeigenaren?

Het moge duidelijk zijn dat deze supportwijziging goed nieuws is. Het betekent echter niet dat je tot het laatste moment moet wachten om te switchen, of erger, helemaal niet gaat migreren. Hoewel je, technisch gezien, jouw Magento 1 webshop in de lucht kan blijven houden, is het aan te raden om de migratie naar de nieuwe versie de hoogste prioriteit te geven.

De eerste en waarschijnlijk belangrijkste reden is beveiliging. Iedere ondernemer begrijpt het belang van gegevensbeveiliging. Door Magento 1 na Juni 2020 nog te gebruiken loopt de webshop een groot risico op datalekken. Dit kan leiden tot het verlies of diefstal van gevoelige informatie, met catastrofale gevolgen.

Een andere reden om naar Magento 2 te migreren is het concurrentievermogen. Webshopeigenaren die overschakelen krijgen veel meer functionaliteit tot hun beschikking, wat een impuls kan geven aan hun business. Als je Magento 1 blijft gebruiken loop je de kans om je concurrentievoordeel te verliezen omdat je niet meer op kunt boksen tegen de webshops die wel op de laatste versie gebouwd zijn.

Tenslotte is het zeer onverstandig om te blijven vertrouwen op Magento 1. De verouderde software zal een steeds grotere IT bottleneck vormen met een negatieve impact op ieder aspect van je webshop.

Conclusie

Webshopeigenaren met een Magento 1 webshop kunnen gerust zijn. Ze blijven voorlopig support houden. Het was een slimme zet van Magento om de EOL datum vooruit te schuiven. Dit kan alleen maar goede publiciteit en betere klantenbinding opleveren voor het meest populaire e-commerce platform ter wereld.

Zoals gezegd, dit betekent niet dat Magento 1 webshopeigenaren niets hoeven te doen. Het enige dat de supportverlenging doet, is, de onvermijdelijke Magento 1 EOL uitstellen. Gebruik de tijd die Magento je heeft gegeven om zo snel mogelijk te migreren. Magento 2 bestaat sinds 2015, wat betekent dat je misschien al een mogelijkheid hebt laten liggen om jouw webshop te optimaliseren.

Er is nog steeds genoeg tijd voor ondernemers om te migreren naar Magento 2, dus kijk wat er nodig is om jou Magento e-commerce website futureproof te maken.

Reactie plaatsen
  • *Verplichte velden

By interactivated • on October 22, 2018

9 Reviews

Wat onze klanten over ons schrijven

Contacteer ons
Snel contact met een van onze specialisten
Interactivated Ecommerce Netherlands
Herestraat 106,
9711 LM Groningen
Nederland
Postbus 5171
9700 GD Groningen
Nederland
+31(0)50 711 9940
KVK: 58348646
BTW: NL 852998521B01

* Vereiste velden